Συγγραφείς: | CYPRUS MARINE & MARINE INSTITUTE |
Γλώσσα Πρωτοτύπου: | GR |
Το παρόν έγγραφο πολιτικής έχει δημοσιευτεί στο πλαίσιο ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών που επηρεάζουν την παγκόσμια κοινότητα, την Ευρώπη και συνεπώς και την χώρα μας, όπως η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία που αναπόφευκτα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, η πανδημία COVID-19 και οι ολοένα και πιο αισθητές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Αυτές οι συνθήκες καθιστούν αναγκαία της επιτάχυνση της λεγόμενης πράσινης μετάβασης και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής και εθνικής οικονομίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής και εθνικής οικονομίας. Η Γαλάζια Οικονομία καλείται να ανταποκριθεί σε μια σειρά προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί από τη διεθνή και ευρωπαϊκή Κοινότητα οι οποίες θέτουν προκλήσεις, όμως ταυτόχρονα δημιουργούν ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη. Αυτές αφορούν την προώθηση των πράσινων μεταφορών, την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την παραγωγή υγιεινών τροφίμων , την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσε ων ,καθώς και την ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού ικανού να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της λεγόμενης Δίδυμης Μετάβασης.
Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να είναι αποκομμένη από αυτές τις εξελίξεις. To παρόν έγγραφο πολιτικής έχει ως στόχο αφενός να αναδείξει τη σημασία της Γαλάζιας Οικονομίας για την ανάπτυξη της Κύπρου, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να εντάξουν στις στρατηγικές και πολιτικές τους προτεραιότητες τη Γαλάζια Οικονομία, αφετέρου να συνδράμει όλους τους φορείς και γενικότερα το κοινό στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων που αφορούν τη Γαλάζια Οικονομία. Το έγγραφο αυτό εντάσσεται στη σειρά εγγράφων πολιτικής που εκπονούνται από το Cyprus Marine and Maritime Institute (https://www.cmmi.blue/) και αφορούν σε μείζονα -μεγάλης κλίμακας-ζητήματα με βραχύ-, μέσο- και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Η προσέγγιση του Ινστιτούτου εξετάζει -συνδυαστικά- πτυχές που άπτονται:
•της έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης
•του κοινωνικού μετασχηματισμού
•της βιομηχανίας
•της οικονομίας
•του κανονιστικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Το Ινστιτούτο αξιοποιεί ως αφετηριακή βάση την ευρωπαϊκή διάσταση (προτεραιότητες και κατευθύνσεις όπως αποτυπώνονται στις στρατηγικές και πολιτικές της ΕΕ που αφορούν στην ευρύτερη Γαλάζια Οικονομία) επιδιώκοντας τη δημιουργική “μετάφραση” και προβολή στα δεδομένα της Κύπρου, υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων -ταυτοτικών και μη- χαρακτηριστικών της χώρας, και αποδίδοντας έμφαση στα δυναμικώς μεταβαλλόμενα, για την συμπερίληψη των οποίων απαιτούνται θεωρήσεις που προϋποθέτουν προβλεπτικότητα(και αναθεωρήσεις που προϋποθέτουν προσαρμοστικότητα).