Skip to main content

ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2022/2464 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 14ης Δεκεμβρίου 2022 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 537/2014, της οδηγίας 2004/109/ΕΚ, της οδηγίας 2006/43/ΕΚ και της οδηγίας 2013/34/ΕΕ, όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες

Συγγραφείς: Ευρωπαικό Κοινοβούλιο
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά

Στις 5 Ιανουαρίου 2023 τέθηκε σε ισχύ η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD)EN—. Η νέα αυτή οδηγία εκσυγχρονίζει και ενισχύει τους κανόνες σχετικά με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες που πρέπει να αναφέρουν οι εταιρείες. Ένα ευρύτερο σύνολο μεγάλων εταιρειών, καθώς και εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΜΜΕ, θα πρέπει πλέον να υποβάλλουν εκθέσεις για τη βιωσιμότητα – συνολικά περίπου 50 000 εταιρείες.

Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να αξιολογήσουν τους επενδυτικούς κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Θα δημιουργήσουν επίσης μια κουλτούρα διαφάνειας σχετικά με τον αντίκτυπο των εταιρειών στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Τέλος, το κόστος υποβολής εκθέσεων θα μειωθεί για τις εταιρείες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με την εναρμόνιση των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται. Οι εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες για πρώτη φορά το οικονομικό έτος 2024, για εκθέσεις που θα δημοσιευθούν το 2025.

Leave a Reply